Дечја недеља у издвојеном одељењу у Трбушанима

И ова Дечија недеља била је прилика да децa остану у средишту друштвених настојања, да буду заштићена и срећна, да живе у подстицајном, здравом и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала. Стога je ове године, Дечија недеља обележена под слоганом, чија су инспирација стихови песме Дете, нашег великог песника Љубивоја Ршумовића:

"ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ, ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ"

Тим поводом, кроз низ различитих активности, и деца ИО Трбушани Основне школе „Танаско Рајић“ из Чачка, учествовала су у неколико радионица.

У уторак 5.10.2021. године, у организацији својих учитеља, деца су посетила манастир Никоље у Овчар Бањи. До тамо и назад ишли су возом, затим пешачили и планинарили по клисури, док нису стигли у манастир где су их лепо дочекале и угостиле монахиње. Корелацијом кроз више наставних предмета и садржаја, подсетили су се и научили нешто ново; јер деца најбоље памте на очигледном примеру и кроз игру. Уверили су се да је заиста наш крај богат природним богатствима и да их требамо чувати и неговати. Поносни што имају „Малу српску Свету Гору“ вратили су се у школу.

 

У четвртак 7.10.2021. године, ђаци 1/6 одељења са својом учитељицом Дубравком Новаковић посетили су ОШ „Божо Томић“ у Пријевору. Прва активност била је радионица „Фолклор и народна традиција“ коју је водила учитељица Дубравка. Причом о природним материјалима, старим занатима, животу у прошлости..., презентовала је део по део мушке и женске ношње и обукла шесторо ђака како би приказала правилно облачање исте, а деца доживела - какав је осећај бити обучен у народну ношњу. За сам крај оставила је фолклор- пар шумадијских корака : Моравац, Ја брдом, Дивна, Качерац... Када су фолклорни кораци савладани на разбрајање, уследила је музика и игра коју су красили осмеси задовољства на дечијим лицима.

Сам крај ове посете уприличен је спортским активностима у фискултурној сали које су организовале учитељице из Пријевора - Верица Драгићевић и Светлана Ђорђевић. Пролазећи „Полигоне са препрекама“ ђаци су показали своју спретност и спортски дух.

У петак 8.10.2021. године, били смо домаћини градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“. Библиотекари дечјег одељења Маријана Лазић и Александар Вукајловић ,одржали су у нашој школи радионицу под називом „ Од читања се расте“. У циљу популаризације и неговања позитивних емоција према књизи и читању, деца су се упознала са начином рада библиотеке , правилима коришћења књига и сазнали како могу да се учлане у исту. Презентовани су им неки од наслова, прочитане поједине приче и басне и организован квиз знања „Библиогенијалац“.