Светски дан науке

У петак 19. 11. 2021. године библиотека ОШ „Танаско Рајићˮ обележила је Светски дан науке манифестацијом у холу школе, коју је отворио директор Милорад Тешић. Учешће је узео велики број ученика и наставника. Посетиоци ове манифестације су били у прилици да погледају изложбу, посвећену српским великанима из света науке, коју су припремиле библиотекарке Невена Димовски, Невена Николић и Софија Милићевић Крупеж.
Предметне наставнице: Слађана Лукић, Биљана Михаиловић, Катарина Чутовић, Наташа Розгић, Слађана Дромњаковић, Гордана Ћирић, Марија Булатовић и Зорана Тошовић су заједно са својим ученицима представиле науку, научна достигнућа и могућности на занимљив и несвакидашњи начин. Ученици су присуствовали извођењу различитих експеримената, док су они храбрији имали прилику да се у њима опробају. У кабинету за Технику и технологију посетиоци фестивала су могли погледати филм о српским научницима који су признати у свету, укључујући и наше савременике. Филм су снимили ученици техничко-информатичке секције поводом обележавања 180 година постојања САНУ.

 Ученици су уз свесрдну помоћ и подршку својих наставника изводили најразличитије експерименте на опште одушевљење извођача и посматрача. Понос, ентузијазам и радост су били видљиви на лицима свих присутних.Тим поводом библиотека је расписала ликовни и литерарни конкурс на теме: „Да сам научник на један дан“ и „Мој савршени изум“ за ученике од првог до осмог разреда.

 

  


На литерарном конкурсу су учествовали чланови Литерарне секције, под менторством наставнице српског језика Наташе Турунташ.

За најбоље литерарне радове награђени су ученици:
II1 Алексеј Мијаиловић
II1 Лана Драгићевић
VI3 Страхиња Мићић
VI3 Маша Петронијевић
VI5 Софија Нешковић
VII1 Мартина Паровић

 

На ликовном конкурсу су учествовали ученици одељења I1, I2, I3, I4, II1, II2, II3, IV1, IV3, IV4 ђаци из продуженог боравка са учитељицом Јелицом Ћировић, као и наставник ликовне културе Зоран Павловић са ученицима одељења V1, VI1, VI3..

За најбоље ликовне радове награђени су ученици:
I 2 Лазар Ђоковић
I1 Јасмина Тодоровић
II3 Емилија Стјепановић
IV1 Јана Брђанин
IV4 Вишња Марковић
IV3 Огњен Јековић
VI 1 Андрија Мартиновић
VI3 Мина Јаковљевић
VI3 Ђурђа Јовић
V1 Анђела Белопавловић
V3 Милица Павловић

Најбољи радови на ликовном и литерарном конкуру награђени су књигама.

Манифестацију посвећену Светском дану науке посетили учитељи Татјана Јевтовић, Рајко Павловић, Милка Павловић, Зорица Ковачевић и Гордана Петковић са својим ученицима, наставнице Весна Пешов и Јелена Макевић. Техничку подршку су пружили наставници Мирко Максимовић и Предраг Тешић.

Циљ ове манифестације је приближавање науке ученицима, развијање интересовања и љубави према науци и популаризовање науке и указивање на њен значај у свакодневном животу.

  

  

  

Хвала свим колегама који су се одазвали и учествовали у обележавању Светског дана науке. Трудом, издвојеним временом и залагањем показали су својим ученицима занимљиву страну школе и образовања подстичући их да буду још активнији и успешнији. Тимским радом усрећили смо многе и улепшали школске дане у овим тешким временима.

Библиотекари: Невена Димовски, Невена Николић, Софија Милићевић Крупеж